Udhëzimet


Me këto ushtrime të thjeshta të ilustruara ju mund të ndërtoni apo rifreskon fjalorin tuaj. Çdo njësi u adresohet fjalëve kyçe rreth një teme të caktuar. Gjatë mësimit ju kaloni përmes tre fazave:

1. Eksplorimi

Këtu do të mund të eksploroni drejtshkrimin dhe shqiptimin e fjalëve. Për këtë, klikoni mbi flluskat me fjalë. Sigurohuni që altoparlantët të jenë të ndezur, ndryshe nuk do të dëgjoni fjalët ;-).

2. Praktika

Tani mund të përpiqeni të kujtoni kuptimin e fjalëve. Dëgjoni dhe lexoni fjalët dhe klikoni mbi flluskën e duhur. Më pas vazhdoni me fjalën tjetër.

3. Testimi

Në fund mund të testoni nëse e zotëroni në mënyrë aktive fjalorin. Në flluskat me fjalë shfaqet një pikëpyetje. Fillimisht klikoni mbi përcaktorin dhe më pas klikoni germat në rendin e duhur për të formuar fjalën.

Lern Englisch mit Bildern

Android?

Shko në ekran të plotë

Udhëzimet


Me këto ushtrime të thjeshta të ilustruara ju mund të ndërtoni apo rifreskon fjalorin tuaj. Çdo njësi u adresohet fjalëve kyçe rreth një teme të caktuar. Gjatë mësimit ju kaloni përmes tre fazave:

1. Eksplorimi

Këtu do të mund të eksploroni drejtshkrimin dhe shqiptimin e fjalëve. Për këtë, klikoni mbi flluskat me fjalë. Sigurohuni që altoparlantët të jenë të ndezur, ndryshe nuk do të dëgjoni fjalët ;-).

2. Praktika

Tani mund të përpiqeni të kujtoni kuptimin e fjalëve. Dëgjoni dhe lexoni fjalët dhe klikoni mbi flluskën e duhur. Më pas vazhdoni me fjalën tjetër.

3. Testimi

Në fund mund të testoni nëse e zotëroni në mënyrë aktive fjalorin. Në flluskat me fjalë shfaqet një pikëpyetje. Fillimisht klikoni mbi përcaktorin dhe më pas klikoni germat në rendin e duhur për të formuar fjalën.


Përmbajtje

ColoursColours

Colours

black

e zezë

white

e bardhë

red

e kuqe

blue

blu

yellow

e verdhë

green

e gjelbër

orange

portokalli

purple

lejla

brown

kafe

grey

gri

FrigoriferRefrigerator

Frigorifer

wine

verë

beer

birrë

meat

mish

pizza

pica

ice cream

akullore

juice

lëng frutash

milk

qumësht

DrekëLunch

Drekë

pasta

makarona

rice

oriz

vegetables

perime

salad

sallatë

soup

supë

water

Ujë

juice

lëng frutash

KuzhinëKitchen

Kuzhinë

stove

sobë

oven

furrë

pot

tenxhere

pan

tigan

refrigerator

frigorifer

cabinet

bufe

sink

lavaman

DarkëDinner

Darkë

bread

bukë

cheese

djath

sausage

salçiçe

margarine

margarinë

tofu

tofu

tea

çaj

sugar

sheqer

MëngjesiBreakfast

Mëngjesi

jam

reçel

egg

vezë

roll

rrotull

milk

qumësht

coffee

kafe

butter

gjalpë

fruits

fruta

Tryezë Buke

Learn words for basic tableware and cutlery
A kitchen table with dishes and cutlery on it.
A kitchen table with dishes and cutlery on it.

Kitchen Table

Tryezë Buke

plate

pjatë

knife

thikë

fork

pirun

spoon

lugë

cup

filxhan

glass

gotë

bottle

shishe

Fytyrë

Pick up basic word referring to parts of the head and face
A girl with loose hair is looking at herself in the mirror. Near the right edge of the mirror there is a postcard depicting a man in the middle of a jump.
A girl with loose hair is looking at herself in the mirror. Near the right edge of the mirror there is a postcard depicting a man in the middle of a jump.

Face

Fytyrë

eye

sy

mouth

gojë

nose

hundë

ear

vesh

hair

qime

neck

qaf

Trup

Njihuni me fjalët bazë për pjesët e trupit.
Një meso burrë është duke kërcyer lart në ajër përballë një peisazhi ishulli.
Një meso burrë është duke kërcyer lart në ajër përballë një peisazhi ishulli.

Body

Trup

head

kokë

arm

krah

hand

dorë

leg

këmbë

foot

shputa e këmbës

belly

bark

breast

gji

Dhomë gjumi

Learn the most important terms necessary to talk about the furniture in your room
In the middle of a room there is a round table and a yellow chair beside it. The bed is in the back of the room. Above, on the wall, there is an image depicting a family. To the right of the bed a door is slightly opened. In front of the bed there is a carpet. Along the right wall there is a big brown wardrobe and on the opposite side a window with orange curtains is shown.
In the middle of a room there is a round table and a yellow chair beside it. The bed is in the back of the room. Above, on the wall, there is an image depicting a family. To the right of the bed a door is slightly opened. In front of the bed there is a carpet. Along the right wall there is a big brown wardrobe and on the opposite side a window with orange curtains is shown.

Bedroom

Dhomë gjumi

wardrobe

dollap rrobash

chair

karrige

window

dritare

door

derë

carpet

qilim

table

tryezë

bed

krevat

family

familje

Rroba

Study words helping in a conversation about typical men's or boys' clothing items
In the middle of a room there is an opened suitcase. Several pieces of clothing are spread all over the room. In the background a closed door is visible. Near the left edge there is a picture on the wall. It is showing a beach and a village nearby.
In the middle of a room there is an opened suitcase. Several pieces of clothing are spread all over the room. In the background a closed door is visible. Near the left edge there is a picture on the wall. It is showing a beach and a village nearby.

Clothes

Rroba

suitcase

valixhe

underpants

brekë

shoe

këpucë

jacket

xhaketë

hat

kapele

sock

çorape

shirt

këmishë

trousers

pantallona

Ishull

Enhance your elementary vocabulary with these nature and settlement related words
A small island in the middle of the sea is shown from a bird's eye perspective. There are two mountains and a village situated in the valley between them. Paths are leading from the village past a forest up one of the mountains and along a beach.
A small island in the middle of the sea is shown from a bird's eye perspective. There are two mountains and a village situated in the valley between them. Paths are leading from the village past a forest up one of the mountains and along a beach.

Island

Ishull

village

fshat

beach

plazh

path

shteg

mountain

Mal

sea

det

valley

luginë

forest

pyll

Plazh

Learn lexical items useful if you want to spend your holidays at the sea or a lake
On the left side there is a beach with a towel and a pile of clothes next to it. A man is running towards the sea right into a big wave coming in. On the sea a small sailing boat is discernible near the right edge of the picture. In the background the glowy sun is about to set, bathing the clouds in a moody reddish light.
On the left side there is a beach with a towel and a pile of clothes next to it. A man is running towards the sea right into a big wave coming in. On the sea a small sailing boat is discernible near the right edge of the picture. In the background the glowy sun is about to set, bathing the clouds in a moody reddish light.

Beach

Plazh

cloud

re

sun

diell

towel

peshqir

clothes

rroba

sky

qiell

wave

dallgë

boat

varkë

rock

shkëmb

Zjarr kampi

Discover important words for objects found in nature and celestial bodies you can spot at night
It's nighttime. A man is sitting next to a campfire on a tree trunk looking at a map. In the background a mountain and a hill is shown. The dark blue sky is filled with stars and the full moon is lighting the scene.
It's nighttime. A man is sitting next to a campfire on a tree trunk looking at a map. In the background a mountain and a hill is shown. The dark blue sky is filled with stars and the full moon is lighting the scene.

Campfire

Zjarr kampi

map

hartë

rock

shkëmb

fire

zjarr

moon

hënë

star

yll

mountain

mal

grass

bar

Hartë

Get to know the four principle compass directions
Some one is holding a map showing an island in the sea. Along the edges of the map there are four arrows, each pointing in a different cardinal direction.
Some one is holding a map showing an island in the sea. Along the edges of the map there are four arrows, each pointing in a different cardinal direction.

Map

Hartë

North

Veri

South

Jug

West

Perëndim

East

Lindje

island

ishull

Korridor

Learn a few essential words for elements that are part of a typical room
A view through the entrance hall towards the wide opened main door. On the floor there is a red carpet. At the right wall there is a closed door and a stairway leading up to the second floor.
A view through the entrance hall towards the wide opened main door. On the floor there is a red carpet. At the right wall there is a closed door and a stairway leading up to the second floor.

Hallway

Korridor

wall

mur

floor

kat

stairway

shkallë

door

derë

ceiling

tavan

window

dritare

lamp

llambë

Dhomë ndenjieje

Discover key terms to denote media and modern portable communications devices
A woman is sitting in an armchair reading the newspaper. On the opposite side on a couch her daughter is reading a book and her son is playing with a cat. Several technical devices are spread across the room.
A woman is sitting in an armchair reading the newspaper. On the opposite side on a couch her daughter is reading a book and her son is playing with a cat. Several technical devices are spread across the room.

Living Room

Dhomë ndenjieje

TV set

televizor

newspaper

gazetë

tablet

tabletë

mobile phone

telefon celular

radio

radio

book

libër

cat

mace

Banjo

Learn words to describe what you see in a bathroom such as furniture and basic personal hygienic items
A girl is standing in front of the sink looking at herself in the mirror that also reflects the toilet and a bath tub shower combo. Next to the mirror there is a shelf containing a few hygiene products.
A girl is standing in front of the sink looking at herself in the mirror that also reflects the toilet and a bath tub shower combo. Next to the mirror there is a shelf containing a few hygiene products.

Bathroom

Banjo

mirror

pasqyrë

soap

sapun

bathtub

vaskë

toilet

tualet

shower

dush

toothpaste

pastë dhëmbësh

toothbrush

furçë dhëmbësh

Zyrë

Study the vocabulary needed to communicate about office accessories and furnishings
A desk is positioned against the back wall. On top there is a lamp, a computer and a notebook. One of the desk's drawers is half open. In front of the desk there is a yellow office arm chair and a paper waste bin. On the wall there is a calender.
A desk is positioned against the back wall. On top there is a lamp, a computer and a notebook. One of the desk's drawers is half open. In front of the desk there is a yellow office arm chair and a paper waste bin. On the wall there is a calender.

Office

Zyrë

lamp

llambë

chair

karrige

computer

kompjuter

notebook

fletore shënimesh

calendar

kalendar

paper bin

kosh letrash

desk

tavolinë

Paisazh

Discover a few elementary words to describe a common Middle European natural scenery
In the foreground a bird is flying over a meadow full of dandy lions. In the middle of the picture there is a lake with a tree near the water front. In the background a river is flowing past a city towards the lake.
In the foreground a bird is flying over a meadow full of dandy lions. In the middle of the picture there is a lake with a tree near the water front. In the background a river is flowing past a city towards the lake.

Landscape

Paisazh

tree

pemë

lake

liqen

river

lum

meadow

livadh

flower

lule

bird

zog

city

qytet

Trafik

Get to know basic terms to denote vehicles and things needed for transportation infrastructure
A bus and a car meet at the crossroads. At the opposite corner a bicycle is leaning against a fence. Next to the crossroads there are two traffic lights.
A bus and a car meet at the crossroads. At the opposite corner a bicycle is leaning against a fence. Next to the crossroads there are two traffic lights.

Traffic

Trafik

bus

autobus

car

makinë

bicycle

biçikletë

traffic lights

semafor

intersection

kryqëzim

street

rrugë

Klasë

Learn education related words referring to people you meet at school and objects helpful for learning and teaching
A female teacher is standing in front of the blackboard talking to one of the three students that are sitting at their school desks. A book, a workbook, an empty piece of paper and a pen are spread across the desks. Next to the blackboard a clock is hanging on the wall.
A female teacher is standing in front of the blackboard talking to one of the three students that are sitting at their school desks. A book, a workbook, an empty piece of paper and a pen are spread across the desks. Next to the blackboard a clock is hanging on the wall.

Classroom

Klasë

book

libër

workbook

bllok shënimesh

pen

stilolaps

piece of paper

copë letër

teacher

mësues

clock

orë

blackboard

dërras e zezë

student

student

Plaku i vitit të ri

Discover Christmas and winter related vocabulary especially covering Santa's clothes and equipment
Santa Claus is dragging a sleigh through a snowy landscape towards a distant house. In his left hand Santa is holding a bell. The sleigh is charged with a bag of presents and an angel sitting on top.
Santa Claus is dragging a sleigh through a snowy landscape towards a distant house. In his left hand Santa is holding a bell. The sleigh is charged with a bag of presents and an angel sitting on top.

Santa Claus

Plaku i vitit të ri

sleigh

slitë

boot

çizme

belt

rrip

bell

zile

cap

kapak

beard

mjekër

angel

ëngjëll

snow

dëborë

Krishtlindje

Pick up basic words useful for Christmas eve and during the holiday season
It's Christmas eve. Santa Claus is kneeling in front of a chimney. He is taking presents out of his bag and putting them under the Christmas tree. An angel standing next to Santa is wistling a melody. In the background the whole family is hiding and watching the scene.
It's Christmas eve. Santa Claus is kneeling in front of a chimney. He is taking presents out of his bag and putting them under the Christmas tree. An angel standing next to Santa is wistling a melody. In the background the whole family is hiding and watching the scene.

Christmas

Krishtlindje

Christmas tree

Pema e vitit të ri

Santa Claus

Plaku i vitit të ri

present

e tashme

bag

çantë

candle

qiri

angel

ëngjëll

family

familjeDeutsch-Unterricht online

  • Dominik H. (Deutsch)

  • Probestunde 15 Euro
    • Konversation
    • Deutsch Niveau A1 und B2
    • Deutsch für Studium und Beruf